Videoproducties. Hoe, Wat, Waar en Waarom?

Videoproducties, hoe, wat, waar en waarom? Het maken van videoproducties van een hoge kwaliteit draait om het voldoen aan een aantal eisen en het vermijden van een zekere hoeveelheid valkuilen.

Deze hebben betrekking op de kwaliteit van de te gebruiken apparatuur, op de montage die je achteruit uitvoert maar vooral op de kwaliteiten van de filmmaker zelf.

Dit kun jij zijn, maar ook iemand die je inhuurt voor het maken van een videoproductie. Die laatste optie komt veel voor wanneer er personeel wordt ingeschakeld voor bijvoorbeeld het maken van een videoverslag van een huwelijk.

Hoe dan ook: het maken van een goede videoproductie is een lastige, maar zeker haalbare klus die is weggelegd voor zowel professionals als hobbyisten.

Waarom een videoproductie?

Videoproducties zijn van alle tijden. Of het nu gaat om het vastleggen van een huwelijk of een andere jubileum of om een professionele introductie van een nieuw bedrijf: een goede film geeft je een blijvende herinnering én een positieve uitstraling naar buiten toe.

Er zijn grofweg twee manieren om zo’n videoproductie te verwezenlijken. Je kunt zelf aan de slag gaan met een camera, hoewel dit toch nog de nodige kennis van zaken vereist wil je jouw resultaat daadwerkelijk kwalitatief hoogstaand kunnen noemen.

Sommige mensen laten het vastleggen van beeld volledig over aan een derde partij, bijvoorbeeld een ingehuurde cameraman. Deze personen zorgen geheid voor een professionele vastlegging van de dag in kwestie en leveren vrijwel altijd uitmuntende beelden – ongeacht de gebeurtenis.

Hoe film ik zelf?

Ben je van plan om zelf aan de slag te gaan met een camera? Dan is dat een goede keus wanneer jouw videoproductie voornamelijk wordt vertoond in huiselijke kringen, tenzij je zelf een professional bent in het verwerken en vervaardigen van beeldmateriaal.

Desondanks is het zelf opnemen van beeld geen excuus voor het niet goed uitvoeren ervan. Filmmakers zijn goed wanneer ze filmen met de montage al in het achterhoofd. Worden er mensen ondervraagd?

Dan is het van groot belang dat je korte vragen stelt en niet door de mensen heen praat. Personen breng je niet centraal in beeld en het cameragebruik moet stabiel zijn. Maak desnoods gebruik van een statief.

Ik wil liever een professional inhuren: waar moet ik op letten?

Toch niet van plan om zelf te filmen? Huur dan een professionele filmmaker om de beelden voor je te laten maken. Het lastige hierbij is om vooraf in te schatten of deze persoon wel of geen kwaliteit levert. Je kunt de volgende vragen stellen om jezelf te helpen tijdens het maken van een keuze:

Apparatuur

 • Hoe vertegenwoordigt deze persoon zich? Hoe ziet of hij zij eruit?
 • Welke apparatuur gebruikt hij of zij?
 • Heeft hij of zij een website en zo ja, wat zegt deze mogelijk over het eventuele werk?
 • Hoe ziet de filmmaker zijn/haar portfolio eruit?

Het gebruik van hi-tech-apparatuur is bij lange na geen garantie voor goed werk, hoewel hoge kwaliteit wel van een zekere basiskwaliteit moet zijn. Ga – tijdens het inhuren van een professional – na welke eisen je stelt aan het te ontvangen werk.

Let daarbij ook op het geluid, een niet te onderschatten element van het filmproces. Een videoproductie zonder knap geluid is vrijwel waardeloos.

Videoproducties zelf maken. Wat zijn de valkuilen? 

Ga je zelf aan de slag als videoproducent? Vermijd dan de volgende valkuilen:

 • Zorg voor een goede voorbereiding en hanteer een planning of draaiboek zodat je wéét wat je wel en niet in beeld moet brengen;
 • Houd de kwaliteit van het geluid constant in de gaten;
 • Houd de montage altijd in gedachten – tijdens het filmen.
 • Zorg voor een plan B wanneer er wijzigen komen in je filmschema;

Liever iemand anders die de registratie voor je doet? Let dan op het volgende:

 • Wees zelf ook goed voorbereid;
 • Geef de filmmaker een adequate planning van wat hij wel en niet in beeld kan brengen;
 • Zorg voor een mogelijke tweede filmmaker voor wanneer de eerste onverhoopt niet kan;

Bespreek vooraf een prijs om nare verrassingen achteraf te voorkomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *