Bedrijfsfilm maken? Investeer in de hulp van een professional!

Wil je een bedrijfsfilm maken? Investeer dan in een echte video professional. Daar waar vroeger een brochure volstond om uw onderneming goed te kunnen presenteren aan de buitenwereld, is het tegenwoordig steeds gangbaarder om in dat kader een bedrijfsfilmpje te maken.

De mogelijkheden om een dergelijke video te kunnen maken, zijn de afgelopen 10 jaar een stuk uitgebreider en eenvoudiger geworden. Zelfs door gebruik te maken van een moderne smartphone is het tegenwoordig al mogelijk om haarscherpe bewegende beelden in HD-kwaliteit op te nemen.

In theorie zou dus iedereen een bedrijfsfilmpje kunnen produceren. Of het verstandig is om daarbij de hulp van professionals achterwege te laten valt echter te betwijfelen…

Als u uw bedrijf via video aan de buitenwereld presenteert, wilt u natuurlijk wel dat men uw onderneming als een serieuze zakenpartner ziet. Of een jolig filmpje, wat aan het eind van de vrijdagmiddag door Jan van de boekhouding is opgenomen, daadwerkelijk een positieve indruk achterlaat bij de kijkers is echter twijfelachtig.

Natuurlijk is er niets mis mee om te laten zien dat er binnen het bedrijf met plezier gewerkt wordt, maar een professionele videofilmer zal uw bedrijf waarschijnlijk toch op een andere manier in beeld brengen dan een amateur.

Een bedrijfsfilmp maken begint met een goede voorbereiding

Laat u uw bedrijfsfilmpje maken door een professional, dan zal deze in de eerste plaats een voorgesprek met u willen voeren. Tijdens dat gesprek kunt u de filmer informeren over alle sterke punten van uw onderneming, die absoluut in beeld moeten komen.

Daarnaast is het ook niet ongebruikelijk dat de filmer – in eerste instantie zonder camera – samen met u een rondgang door het bedrijf maakt.

Hierdoor kan hij of zij een goed beeld vormen van de meest geschikte plekken voor het maken van opnames.

Op basis van de verzamelde informatie stelt de filmer vervolgens een draaiboek samen, waarin de verschillende scènes binnen uw bedrijf de revue passeren.

Het opstellen van een draaiboek vooraf maakt ook de uiteindelijke montage van de film verderop in het proces een stuk gemakkelijker. Als er namelijk zomaar op de bonnefooi wordt gefilmd, is het na afloop vaak flink zoeken in en puzzelen met het geschoten beeldmateriaal om daarmee vervolgens een goede film samen te kunnen stellen.

Met een draaiboek binnen handbereik voorkomt de filmer tevens onnodig veel tijd kwijt te zijn aan het schieten van overbodige beelden op de draaidag zelf.

Het zorgt er tevens voor, dat de medewerkers die in beeld komen, zich op de geplande filmopnames kunnen voorbereiden. Waak er in dat geval wel voor, dat men zo natuurlijk mogelijk in beeld komt. Dat betekent natuurlijk niet dat medewerkers druk telefonerend onderuitgezakt op hun bureaustoel in het filmpje te zien zullen zijn.

Opnames voor een bedrijfsfilm omvormen tot een compleet toneelstuk, waarbij iedereen met een gulle tandpastaglimlach in het gelid in beeld verschijnt, kunnen daarentegen juist ook weer vraagtekens oproepen over de geloofwaardigheid van uw onderneming. Iets wat u vanzelfsprekend dient te voorkomen.

Laat een bedrijfsfilm maken wat de aandacht vasthoudt

Voor wat betreft de montage van het geschoten beeldmateriaal, is het zaak dat de presentatie niet langdradig en saai wordt. Zorg ervoor dat de filmer gebruik maakt van een reeks korte scènes, die elkaar in een vrij hoog tempo opvolgen.

Ondersteun het beeldmateriaal daarbij desgewenst met een up-tempo stukje – bij voorkeur instrumentale – muziek. Om de aandacht van het kijkerspubliek tot aan het eind van de video vast te kunnen houden, is het aan te raden om het eindproduct niet langer dan 3 minuten te laten duren.

Laat u een bedrijfsfilmpje maken door een professional, dan is de hierboven genoemde aanpak uiteindelijk veelal efficiënter, dan wanneer u deze taak delegeert aan een medewerker in uw organisatie.

De bedoelingen van deze amateurfilmer zijn ongetwijfeld goed, maar uiteindelijk is het het resultaat wat telt: een professionele bedrijfsfilm waar u en uw medewerkers met recht trots op kunnen zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *