Waarom zou je een bedrijfsfilm maken? Ontdek het hier!

Waarom een bedrijfsfilm maken? Omdat film het moderne medium bij uitstek is. Toch heeft met name de bedrijfsfilm vaak nog een slechte reputatie bij bedrijfsleiders.

Zij betwijfelen of de winst van de film wel zal opwegen tegen de als onoverkomelijk ingeschatte, productionele inspanningen. Het omgekeerde is natuurlijk waar.

Bovendien heeft geen enkel medium zo’n breed bereik als film, zowel qua publiek als qua doeleinden.

De bedrijfsvideo kan dan ook ingezet worden voor alle soorten van B2B interactie, productvoorstellingen, promotie, training, et cetera. Hij moet dan alleen wel juist gebruikt worden.

Een goede bedrijfsfilm maken in zeven tips

1. Definieer (en herdefinieer) je doelpubliek

Dit is de kern van marketing. Je positioneert je merk of bedrijf op een unieke plaats, vanuit een uniek waardepatroon tegenover een wel afgebakend publiek.

Je product zal nooit of te nimmer iedereen aanspreken. Sterker nog: meer dan waarschijnlijk zullen jouw fans slechts een minderheid zijn. Daarom is het belangrijk dat je boodschap aankomt bij die minderheid. Je begrijpt dus best eerst wie zij zijn en vervolgens leer je hun taal spreken.

2. Hoe korter hoe beter

Het is een cliché, maar het is waar, zeker in de hyperomgeving van het internet. De meeste video’s krijgen welgeteld 8 seconden om de aandacht van de kijker te trekken. Daarna gaat het venster dicht of blijft het open. Dat is een onderzocht feit. De eerste acht seconden zijn bepalend voor het welslagen van je video.

3. Creativiteit werkt

Mensen onthouden bijvoorbeeld maar al te goed wie hen aan het lachen brengt. Wanneer je dus de kans ziet om de juiste balans te vinden in een humoristische benadering van je merk, dan vergroot je je kans op succes.

Hetzelfde geldt voor de creatieve aanpak van relatief nieuwe opties, zoals bijvoorbeeld animatie. Misschien is dit soort innovatieve aanpak voor jouw bedrijf een interessante piste. Zo val je ook meteen op, alleen al dankzij je stijlkeuze.

4. Vertel een verhaal met emotionele connectie

Wij geloven graag dat we louter rationele wezens zijn, maar ons onderbewustzijn weet beter. Virtueel zijn zowat alle aankopen fundamenteel emotionele beslissingen. Kortingen of andere trucs kunnen enkel dienen als glijmiddelen voor de emotionele hechting van de klant.

Het is bijvoorbeeld weinig waarschijnlijk dat je koper/kijker een feitelijke opsomming van de kwaliteiten je product uitzit. Wanneer je wilt dat de kijker kijkt en, sterker nog, dat hij je onthoudt; dan moet je met deze kijker een emotionele connectie maken.

5. Show, don’t tell

Gebruik de kwaliteiten van je medium. Film werd niet het populairste medium aller tijden omwille van zijn literaire kwaliteiten, wel omwille van zijn niet-woordelijke kwaliteiten.

Dat is ook de reden waarom een bedrijfsfilm maken de favoriete optie is van vele, moderne marketeers. De bedrijfsfilm is de snelst groeiende marketing-tactiek van vandaag. Zijn eerste engagement is visueel en auditief. Gebruik de kracht van deze middelen.

6. De klant is koning

Jouw klant is de hoofdrol van je film. Hij wil weten welk probleem jouw dienst of product oplost. Al de rest is eigenlijk bijzaak. Toch weigeren vele bedrijfsfilms vandaag nog steeds hun script vanuit het perspectief van de consument te schrijven.

Het is een veel gemaakte fout. Stel jezelf echter eens in de plaats van je klant. Wat wil hij weten? Waar hecht hij waarde aan? Wat zijn de problemen waarmee hij kampt?

Eens je deze vragen hebt beantwoord, is het slechts zaak je merk of bedrijf zodanig te positioneren dat het de obstakels voor de klant overwint. Geef je klant dus een bedrijfsvideo waartoe hij zich kan verhouden, waar hij ‘in’ kan komen.

7. Deel je overtuiging en niet enkel je producties

Sinds het Cluetrain Manifest weten wij dat markten als conversaties zijn. Het internet veranderde bovendien fundamenteel hoe mensen in dialoog treden met de bedrijven die hen omringen. Transparantie is daarbij een sleutelwoord geworden.

De aandacht trekken is dan ook slechts een eerste stap. In de loop van het aankoopproces verwachten je klanten ook nog iets meer: een overtuiging die ze kunnen volgen, een waarde waar ze belang aan hechten. Dit is een relatief nieuw element voor alle bedrijven vandaag. Ga je een bedrijfsfilm maken en opvolgen, dan is het goed hiervan vooraf een zeker bewustzijn te vormen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *